Nagycsaládosok Egyesülete

Bice-Bóca klub

A kezdetek

A Nagycsaládosok Egyesülete 1987-ben alakult, működési területe a szociális alapellátások javítása a három és többgyermekes, fogyatékos, vagy mozgássérült gyermekeket nevelő családok segítése, patronálása. 1991 óta a Bice-Bóca klub részét képezi az egyesületnek, és felvállata Móron, valamint a környékén élő sérült fiatalokkal való foglalkozást.

Ismertető pdf fájlban

A foglalkozások
Klubunkba járó fogyatékos fiatalok a klub-foglalkozásainkon barátokra lelnek, ismerkedenk a világgal, egészséges társak között lehetnek úgy, hogy nem kell érezniük hátrányos helyzetüket. Az elmúlt évek során 20 sérült fiatallal és 5-6 segítőjükkel heti rendszereséggel tartjuk foglalkozásainkat. A segítők hétről-hétre végzett áldozatos szolgálata, társadalmi munkája biztosítja, hogy gondozottaink igazán embernek érezhessék magukat. Igyekszünk minél változatosabb, hasznos programokkal tölteni az időnket. Így jutottunk el többek között Ópusztaszerre, Győrbe, Budapest számos múzeumába. A kirándulások során fejlődik gondozottaink szépérzéke, tágul rálátásuk a világra.
Szoktunk külön sportnapot tartani gyereknapi programként, ahol a szülők is résztvesznek, találkoznak egymással, kicserélik tapasztalataikat. Kézműves foglalkozásainkon mindenki szabadon engedheti fantáziáját és kipróbálhatja képességeit. Ilyenkor belekóstolunk a fazekas mesterségbe, szövésbe, fonásba, festészetbe is. Fejlődik fogyatékosaink kézügyessége, önbecsülése, elkészült alkotásaik legjobbjai a Móri Bornapokon kiállításra kerülnek.

Igen jó a kapcsolatunk a körülöttünk lévő szociális intézményekkel, különösen jó kapcsolatunk van a móri Gárdonyi Géza Általános Iskolával. Kirándulásainkon a tanulók közül töltjük fel a szabad helyeket bérelt buszunkon, és a hagyományos adventi, húsvéti játszóházakat is velük közösen szervezzük, amire egyre nagyobb az érdeklődés más helyekről is. Együttműködési szerződés hivatalosan is összeköt minket, az az óta eltelt 6 év során számtalan közös élményben volt részünk.
Évente legalább egyszer elmegyünk színházba, ami felejthetetlen élményeket ad, annál is inkább, mert mi is rendszerese tanulunk kisebb színdarabokat, amelyekben mindenki a tehetségéhez mért szerepet kap. Tanult darabjainkkal a Jótékonysági estünkön, a Fogyatékosok Fesztiválján, és a helyi iskolákkal közösen szervezett rendezvényeken nagy sikert szoktunk aratni.
A klubunkban, ahol sohasem mulasztjuk el megünnepelni a születés- és névnapokat, tartunk farsangi ünnepet is. Nyári programunk az egyhetes Sörédi tábor, ahol más sérültekkel is találkozhatunk a Teljes Élet Szociális Alapítvány jóvoltából. Itt ismerkedtünk meg olyan fiatalokkal, akik példánkon felbuzdulva Dörben létrehozták saját Bice-Bóca klubjukat.

Tervek
Gondozottunk több is lehetne, hiszen több fogyatékos is él környezetünkben. Sajnos a segítő kevés, és jelenlegi helyünk a Szent Imre Közösségi Ház épp ennyi emberre ideális. Szeretnénk azonban egy saját, tágas helységhez jutni. Jövőbeni tervünk a klub és vele együtt az egyesület tevékenységét is kiszélesíteni. Korábban rendelkezésünkre állt egy polgári szolgálatos kiskatona, akinek a feladatai közé tartozott, hogy szükség szerint hét közben is segítsen a fogyatékosok családjánál, vagy valamely nagycsaládos egyesületi tagnál. Gyakran gyerekfelügyeletet, bevásárlásokat, mozgássérültek mindennapos ellátását végezte, valamint az egyesület hivatalos ügyeinek egy részét is intézte. Rengeteg, igen sokrétű feladatot látott el, amit a szociális intézmények nem tudtak megoldani, ezért szükség lenne több emberre.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.


Elérhetőségeink:

Bice-Bóca Hátrányos helyzetűek és Nagycsaládosok Egyesülete
8060 Mór, Bajcsy Zs. u. 1/a
Tel: 22 / 407-736
Fax: 22 / 562-145
Adószám: "19018249-1-07" (ide az adó 1%-át lehet felajánlani)
Sz.szám: 117-36044-2000492-7

Foglalkozások:
Szent Imre Közösségi Ház
8060 Mór, Kapucinus tér 1.


Itt egy interjú olvasható Tényi Sándorné Helgával, a klub vezetőjével


Tényi Sándorné Helgá írása a klub magalkulásának 15 éves évfordulójára